"DIVISION"

ABOUT THE PROJECT

.. or when the right half of the brain is creative and the left is calm and orderly ........

 

An extraordinary project that we developed and implemented within 5-6 months. We found the apartment on a Bulgaria state standard, with an area of ​​about 80m2, which had to be divided into living room + kitchen and dining room, bathroom + toilet, children's room, bedroom and technical room (for solar water heater, washing machine, dryer, etc.) + plenty of storage space !! In the initial schemes that we developed, we had decided to obey the given architectural distribution, and to leave all the rooms with their purpose according to the architectural drawings. 

However, after detailed elaboration, we decided that it is better to exchange the nursery and the bedroom, as the bedroom is larger, and it would be more convenient these areas to be used by children (for play, etc.). . The layout of the bathroom according to the plan was to be with a shower cabin, but we decided to change the locations of all plumbing elements there so that there is free and wide space for bathing, instead of the closed shower cabin, and in general a much larger -functional and comfortable bathroom. We had to move the space to the bathroom door to make the entrance more comfortable.

In the end, not a single room remained distributed according to the given architectural drawings, and we changed the places of each element, in order to plan the apartment to be as functional and comfortable to use. The entire electrical system was replaced, in view of the fact that metal (English standard) consoles and sockets were installed. Some of the consoles we chose to have built-in USB devices, for easy charging of phones and more. The locations of the given Electrical elements were also extremely uncomfortable, respectively the demolition was an inevitable part of our plan.

Due to the lack of large rooms, we decided to use the size of the main room, and there to cover with large wardrobes to be the entire height of the room. They house hangers for outerwear, shelves for cleaning machines, etc., as well as many shelves for books and many other items. We have planned the children's room with a bunk bed, which has a storage mechanism under the bed. We also solved it entirely with cabinets from the ground to the ceiling, and every possible square is covered with storage space. We made a wall with blackboard paint, where kids can paint with chalk, and under the wall we put a warm and soft carpet to step on.

We divided the master bedroom into two main rooms - for rest and a wardrobe, which has large mirrors and curtains that can be pulled when needed. Again, we were driven by the need for storage space. We left part of the wardrobe with open shelves, for easier use. We separated the main room with a kitchen, living room and dining room, and the large table can be transformed and become a place to work. We have installed hidden sockets and USB devices in it, so that as few cables as possible can be seen when the table becomes working. The coffee table can be stretched and offers space for 8 people, the height is also adjustable.

We chose the size of the sofa and the upholstery, as the filling is made of goose down, which makes it extremely comfortable and pleasant to sit on. Due to the fact that we do not like to see technical elements in the main rooms, we decided to build a small laundry room in which we hid all the elements such as boiler, dryer, washing machine, space for cat toilet and shelves for storing detergents. The kitchen is our favorite part, as we always give a lot of thought to this type of premises. We decided to make a U-shaped distribution, in which to also allocate a lot of storage space.

Since the requirement was to place hobs with a built-in CATA hood, we decided that this element would be our leading detail, along which to "rotate" the layout of the kitchen. We placed the aspirator in question in the center of the room, and in front of it we built a bar where you can also have dinner. The idea is for the hostess to be part of the guests while cooking, or the family while doing her work, and not to be with her back to everything that is happening. The kitchen is designed mainly with edging handles and push buttons, and the appliances are mainly built-in. We chose the sink Greenwich XXL model from SHOCK so that it can be large and can hold trays, etc. bulky things to wash. Above the kitchen we have provided a cabinet with aluminum doors, which houses a hidden drainer for plates, etc., so that they are not visible in the main room. We stylistically decided on the project in a "picked" eclecticism, for the reason that we were completely DIVIDED whether to approach a more modern and minimalist interior, or vice versa. However, styles and vision are our passion, which is why we failed to obey a single style.

All furniture and elements are made and selected entirely according to our project, as only the coffee table and chairs are bought directly ready from the store, and again for them we have chosen separately the materials, colors of the legs and the type of back of the chair.